Vicent Climent, de Llombai (Ribera del Xúquer), ens recorda que hi ha un curiós embarbussament protagonitzat per haques: «Senyor amo, una haca l’he treta. L’altra haca, ¿la trac?», que sona «Unacaletreta. Latracalatrac?».
ℵ
El barri és molt agradable. El council de Hackney, és a dir, l’ajuntament del barri (que té en conjunt uns tres-cents mil habitants) té ara majoria esquerrana abassegadora. Sempre l’ha tinguda. Hi ha un o dos representants dels liberals i quatre o cinc conservadors, la resta fins a la trentena són laboristes. Dos dels representants dels conservadors són jueus ortodoxos.
La paraula haca és una corrupció (o evolució) del topònim Hackney. A l’Edat Mitjana hi havia a Hackney un mercat de cavalls molt famós. Aquesta revelació etimològica m’impressiona. Per a mi haca és una paraula de ressonàncies fondament rurals, associada al meu avi, llaurador. El meu iaio Fèlix tenia una haca que fou objecte d’incomptables narracions i l’origen d’alguns mites familiars. En degué tenir més d’una, però una almenys perdurà en la memòria i arriba fins a la meua infantesa. Impressió d’un cercle que es clou.
- Ferran Archilés Cardona, Dues o tres pintes més tard. Notes disperses (2012-2014) (Picanya: Edicions del Bullent, 2019), pàg. 179
Comentaris recents
mestre de cases
No descarteu que no estigui relacionada amb l'expr...
mestre de cases
Segons Trinidad Escudero Alcamí, que ha estudiat ...
mestre de cases
... allò semblava un sarau de dàlies. ???...
mestre de cases
—Espavila’t, perquè aquest ...
paret seca
I quan plou a Mallorca com en diuen de la pedra en...