badall m

Definició

1  Fissura que es produeix en un cos sòlid (roca, element arquitectònic, etc.).

A la paret del menjador hi ha un badall que hi cap el dit.

2  Espai que queda entre la fulla d’una porta o d’una finestra i el seu bastiment.

No tanques la finestra del tot, deixa un badallet que passe l’aire.

Etimologia

De badar, ‘obrir, presentar una fenedura’, del llatí vulgar batare, mateix significat, derivat de bat, d’origen onomatopeic, d’on degué derivar bataculum, ‘escletxa, badall’, i d’aquí el verb bataculare, ‘badallar’. «Badall ‘obertura incompleta’; com ‘escletxa’ és corrent al País Valencià sobretot referint-se a l’obertura de les penyes i roques, significant ‘trenc, afrau, tallat’, i forma part de noms de la toponímia menor» (J. Coromines).

Usos

  • Es despertà per fi, i s’adonà que estava a les fosques en una cova de penya viva. A poc, a poc, però, s’acostumà a la mitja fosca del lloc, puix que en veritat no era fosca completa, ja que entrava un raget de llum per un badall que deixava la pedrota de la porta. Ella intentà espentar la pedra. Però com? Ni pensar-ho!

    Enric Valor, «El rei Astoret», dins Rondalles valencianes 4 (Picanya: Edicions del Bullent, 1999), pàg. 47
  • Ciril s’alçà també, tenint compte de no fer ni la més petita remor; anà en calçotets vora la porta, i guaità pel badall. Allò que va veure el deixà esborronat. La dona, dreta davant la llar, s’havia llevat la camisa i estava tota nua. En una mà duia un barralet, d’on començà a abocar-se en l’altra un ungüent i a untar-s’hi conscienciosament tot el seu esperitat cos.

    Enric Valor, «L’albarder de Cocentaina», dins Rondalles valencianes 5 (Picanya: Edicions del Bullent, 1999), pàg. 160

Tema de la setmana

Algunes paraules ja no són el que eren. Avui quan diem xarxa, per exemple, pensem més aviat en internet o en una xarxa de carreteres que no pas en les xarxes dels pescadors. Igualment, si ara algú diu «No tinc bateria» tothom pensarà en la bateria del mòbil o l’iPhone, mentre que fa uns anys —no gaires— hauríem associat aquesta frase a tenir algun problema amb el cotxe (és clar que si qui la diu és una cuinera o un percussionista, les imatges mentals poden ser ben diverses). Bateria, d’altra banda, fa dos-cents anys hauria tingut un sentit totalment diferent, ja que ve de batre i està emparentada amb mots com ara batalla, batussa, bategar i combatre. Aquests dies veurem mots usats en un sentit diferent del que ens sol venir primer al cap en sentir-los o llegir-los. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

alçarmosca