Visc a Belianes, Urgell; aquà la paraula badall s’utilitza —cada cop menys— per dir ‘entrepà ’. Sóc d’Alforja (Baix Camp), i quan jo era petita a un cantó de pa buidat de molla, omplert posteriorment amb algun aliment i prement-hi la molla a sobre per fer de tapadora, li dèiem clotxa.
—Rosa M. Sà nchez Cornadó
Efectivament, una de les accepcions de badall al Diccionari català -valencià -balear és: «Tros de pa xapat, que entre ses dues parts, no separades del tot, conté companatge (Gòsol, Lleida, Pla d’Urgell, Segarra, Valls): ‘Porta el badall als jornalers’». I una de les de clotxa: «Cantó de pa que forma concavitat, en la qual es pot posar el companatge».
Badall m Panet, o dues llesquetes de pa, amb pernil, embotit, formatge, etc., a dins. A l’estiu, amb tantes hores de dia, has de fer un badall a mig matà i un altre a mitja tarda.
Josep Espunyes, Món rural. Mots que es perden (La Seu d’Urgell: Salòria, 2018)
Comentaris recents
clucull
El meu home és de Ponts i ell i tota la seva famÃ...
ca la Quica
Una expressió semblant o equivalent que he sentit...
enteniment
Totalment d'acord Joan. Jo sempre he sentit la par...
güell
Moll diu que Güell és el nom d’un poble ribago...
enteniment
Respecte a la paraula de hui, "enteniment", sempre...