barral m

Definició

Atuell de formes i materials diversos per a contenir líquids, com ara vi, aigua o oli.

El Vocabulari del pagès de Miquel Pont, que recull sobretot els usos de la Segarra, el defineix així: «Recipient en forma de portadora amb una cabuda de 30-35 litres, però tapat, fet de fusta, que s’utilitza per transportar-hi líquids. La tapa porta un forat tapat amb un tap de fusta. Normalment s’hi portaven els excrements de les persones o bèsties, acumulats a les basses o dipòsits situats sota la comuna i que servien per adobar els camps.»

Ploure a bots i barrals

Etimologia

Mot comú amb l’occità, d’origen incert; sembla emparentat, pel seu origen, amb barril, d’una arrel barr-, d’origen desconegut, potser gàl·lic.

Usos

  • I el dissabte de Tots Sants, a mitja tarda, iniciava l’àvia la part més acurada, hàbil, del seu tragí: de caixes de cartó, de fardells de palla, treia els vasets. Posava sobre la taula un barral d’oli. Anava omplint els recipients, i hi ficava després un tros de suro amb un ble. L’animeta, les animetes, quedaven llestes. L’aroma de l’oli s’espargia, untuós…

    Baltasar Porcel, Cavalls cap a la fosca (Barcelona: Edicions 62, 1975)
  • Subjugat per la decisió del meu alumne, vaig fer que sí amb el cap i vaig córrer cap al celler, d’on sortia una corrua de monjos, carregats de sagetes per a les ballestes, de còdols per als foners i barrals d’oli que el monjo cuiner buidava en un perol, al mig del pati, amb foc viu a sota.

    Jaume Fuster, El jardí de les palmeres (Barcelona: Planeta, 1993)

Tema de la setmana

Mots relacionats amb el camp i els pagesos suggerits pels subscriptors de RodaMots. El d’avui és una proposta de Joan Moles, de Salt (Gironès), i Mercè Ubach, de Barcelona, que al seu llibre Plou a bots i barrals feia que un dels personatges es demanés: «Sí, perquè un bot d’acord, però un barral, què és exactament?»

Enllaços

Temes i etiquetes

3 comentaris a “barral”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

guaretballador