celler m

Definició

1   Local on són elaborades i sotmeses a envelliment o a maduració les begudes alcohòliques fermentades.

A Peralada hi ha un celler molt important.

2  Lloc d’una casa, especialment soterrani, on es guarda el vi i altres aliments.

Baixa al celler a buscar una altra ampolla de moscatell.

3  Botiga on es venen vins i altres begudes.

Etimologia

Del llatí cellarium, ‘rebost’.

Usos

  • [27.12.1936]  Hi ha aquelles de grosses i negres que viuen a les cases i només es deixen veure quan ha de ploure; sempre les he estimades amb deliri com a profetesses que són de la pluja, ja que sempre m’han agradat la pluja, els cels grisos i el rodolar dels trons. Hi ha les dels cellers, que fan aquelles teranyines espesses com teles on es va acumulant la pols dels anys i dels segles i que tant contribueixen al prestigi del vi ¿què valdria un celler sense teranyines? El de casa, a Vallclara, és molt gran, tenebrós i fresc; s’hi respira un efluvi de vi bo (en el terme se’n cria de boníssim) que gairebé emborratxa.

    Joan Sales, Cartes a Màrius Torres (Barcelona: Club Editor, 2014)
  • A la planta baixa de l’edifici principal, era famós el celler amb tres dependències; una per a la feina de les veremes, amb els cups, les premses i la caldera d’aram; una altra, realment espaiosa, per al vi corrent, i una de més petita per al vi ranci i el vinagre.

    Josep M. de Sagarra, Memòries (1954)

Tema de la setmana

El TEMA d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. També heu d’endevinar quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres NO encaixa amb els altres quatre i PER QUÈ. El primer subscriptor que enviï la resposta correcta a mots@rodamots.com guanya un llibre a triar entre els més de 80 del catàleg d’Adesiara Editorial. Hi ha dos premis més! Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç. 

Enllaços

L'escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bodegarebost