bodega f

Definició

En els vaixells mercants, espai tancat que és situat sota la coberta superior i és destinat al transport de la càrrega.

Van viatjar fins a Mèxic amagats a la bodega del transatlàntic.

Etimologia

Del castellà bodega, provinent del llatí apotheca, ‘celler, rebost’, i aquest, del grec apotheke, ‘dipòsit de provisions’, d’on prové també el mot botiga.

Usos

  • En Batís havia presenciat el naufragi. Assegurava que una gran bretxa havia obert el vaixell com una llauna, per la popa. Confiàvem que el forat fos prou gran per permetre’m l’entrada. Naturalment, havíem pensat simplificar l’operació. És a dir, que el bus baixés per la coberta i acte seguit s’infiltrés pels viaranys inundats fins localitzar la bodega. Però això no era viable. El més segur era que els compartiments interiors estiguessin tancats i rovellats per l’acció de l’aigua. No hi podria passar.

    Albert Sánchez Piñol, La pell freda (Barcelona: La Campana, 2002)
  • Ara, atreviu-vos a proposar que els menors de vuit anys viatgin a la bodega de l’avió dins d’una gàbia com les dels fox-terriers. Com a mínim us guanyareu una querella criminal per part de la Societat Protectora d’Animals de Dues i Quatre Potes.

    Pau Vidal, El parevostre: manual per combatre la descendència (Barcelona: La Magrana, 2000)

Tema de la setmana

Ja sabeu que ara i adés, en lloc de dir-vos quin és el tema de la setmana, per variar us invitem a desentrellar-lo vosaltres. Qui el descobreixi, pot guanyar un premi! Hi ha un dels cinc mots que anirem enviant aquests dies, però, que no encaixa amb els altres quatre. Cal respondre tres preguntes, doncs: quin és el tema de la setmana? Quin és el mot intrús? Per què no encaixa amb els altres? Qui enviï primer les respostes correctes a mots@rodamots.com guanya el llibre que li faci més peça del catàleg d’Adesiara Editorial: tot un luxe! En sortejarem un altre entre totes les altres respostes correctes rebudes abans de dissabte, 4 d’octubre, a les 12 del migdia, i encara hi haurà un tercer premi a la resposta més original, independentment de si és correcta o no. Vegeu les bases completes per participar-hi al primer enllaç. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

follarceller