rebost m

Definició

Lloc d’una casa, d’una nau, etc., on es guarden els aliments que no necessiten refrigeració.

Cada any emblanquinaven el rebost perquè no hi fes niu cap bestiola.

Etimologia

Del llatí repositus (repostus), participi de reponere, ‘desar, emmagatzemar, amagar’; el mot començà per aplicar-se a les provisions reservades i d’aquí passà a significar el lloc de desar-les.

Usos

  • A casa hi ha unes golfes, que ocupen tota la planta i que ens han permès guardar tot allò que no volíem llençar. Aquesta possibilitat de vegades ens ha encomanat un afany de preservació excessiu, força més enllà del raonable. Les golfes han servit de magatzem d’andròmines i alhora de rebost per conservar, sota una forma o una altra, els fruits de l’hort que cultivem i que és a tocar de l’habitatge. Per aquesta finalitat es van construir, en principi, les golfes.

    Miquel Pairolí, Octubre (Barcelona: Acontravent, 2010), pàg. 46
  • Tot i ser una persona grassa, assegurava que estava anèmica. La veritat és que sempre la record amb fam i repetint a taula de tots els plats, com si en el lloc de l’estómac hi tengués un rebost que necessitàs atapeir per mor d’unes restriccions alimentàries imminents. Quan anàvem a berenar a can Joan de s’Aigo, a Sa granja Reus o en es Riskal, ambdós darrers avui enderrocats, aprofitava per berenar ella i botar-se el règim per aprimar-se que cada dia començava assegurant «d’avui no passa», però finalment l’ajornava pel sendemà.

    Carme Riera, Temps d’innocència (Barcelona: Edicions 62, 2013), pàg. 31

Tema de la setmana

El TEMA d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. També heu d’endevinar quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres NO encaixa amb els altres quatre i PER QUÈ. El primer subscriptor que enviï la resposta correcta a mots@rodamots.com guanya un llibre a triar del catàleg d’Adesiara Editorial. Hi ha dos premis més! Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç. 

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

celleramagar