baboiada f

Definició

Ximpleria, beneiteria; acció pròpia d’un baboia o beneit.

Diu unes baboiades, cada vegada que obre la boca! Valdria més que callés.

Etimologia

De baboia, ‘ximplet, beneit’, de babau, d’origen expressiu; l’arrel bab- expressa infantilisme i confusió mental, i apareix en altres mots com ara babaia, babarota, babeca, babuí.

Usos

  • La deessa dels llacs té molts noms. Un d’ells és Nerthus, la fecunda. Per això em va plantar una llavor que continua latent, sense acabar d’engendrar res, només esperant. I cada any, quan arriba el setembre, corro cap al llac i m’hi capbusso, faig braçades fins al campanar, acabo retut i torno a la riba. En aquest moment, quan en surto tremolant com un poll, em trobo l’Otthild amb dues amigues del casal, la Nixie i la Tilda. Em passen una tovallola i m’abriguen amb dos barnussos. Tenien un mòbil a punt, m’expliquen, i l’ambulància pendent. Em renyen, que als vuitanta-dos anys no es poden fer aquestes baboiades, home.

    «L’última braçada», dins Els caus secrets, a cura de Sebastià Bennasar (Palma: Moll, 2013), pàg. 266

Tema de la setmana

Mots i passatges trets d’Els caus secrets. Antologia d’escriptors dels Països Catalans posteriors al 1972, que avui es presenta a València a les 7 del vespre (a la llibreria Tres i Quatre, c. Sant Ferran 12). 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

parar l'orellaennuegar