arromangar-se v

Definició

En sentit figurat, decidir-se resoludament a fer alguna cosa.

Quan la Rosa s’arromanga (o bé s’hi arromanga), és imparable.

Si vols aprovar el curs, t’hi hauràs d’arromangar.

També: arremangar-se

Etimologia

En sentit literal, arromangar-se és ‘tirar amunt, doblegant-les, les mànigues, les faldilles, els pantalons’, és una variant d’arremangar i ve de mànega o màniga, del llatí manica, ‘màniga de vestit’.

Usos

  • Els que es dediquen a corregir originals o traduccions, i són bons professionals, acaben desenvolupant un sisè sentit: arromangar-se. Quan revisem un text que ha escrit o ha traduït una altra persona, si hi trobem formes peculiars, d’entrada ens posem alerta. Si veiem que les formes peculiars —com ara girs rebuscats o lèxic refistolat— són bones i mantenen una coherència en tot el text, el nostre sisè sentit ens diu que endavant, que qui firma aquella peça sap el que fa. Hi corregirem alguna possible badada i acabarem d’arreglar la puntuació si cal.
       En canvi, si al costat d’un gir rebuscat hi trobem una frase incoherent o una paraula que es fa servir amb un sentit inadequat, llavors sabem que l’autor no en sap prou i hi podem entrar amb tota l’artilleria: ens arromanguem i corregim el text amb tots els ets i uts.

    Magí Camps, Parla’m amb estil (Vic: Eumo, 2020), pàg. 61

Tema de la setmana

Magí Camps s’ha arromangat i ha publicat a Eumo Parla’m amb estil, un conjunt de reflexions sobre l’estil i la llengua que resulta altament útil i suggeridor. Aquesta setmana en veurem alguns mots i passatges, amb fragments triats als escreixos perquè en pugueu fer un bon tast abans de firar-vos-el a la llibreria que tingueu més a la vora.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “arromangar-se”

  1. Toby Willett — Sant Esteve de Llémena (la Garrotxa)

    Quanta raó que té en Magí Camps en l’escreix d’avui! Jo d’això en dic el principi del bisturí i del matxet: quan el text s’aguanta per si sol el corregeixes amb bisturí, però quan veus que t’ha portat fins una selva tropical t’arromangues i desenfundes el matxet.

    Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

centcamespassar el ribot