passar el ribot

Definició

Un ribot és l’eina del fuster que serveix per a rebaixar, adreçar, allisar, etc., les peces de fusta; literalment, doncs, passar el ribot (o també ribotar o ribotejar) és aplanar, aprimar, allisar i sobretot polir tota mena de fusta massissa, però s’usa més sovint en sentit figurat, aplicat per exemple a un text o un escrit.

El ribot el fan servir sobretot fusters i ebenistes.

El 2006 Alfonso Guerra es vantava d’haver passat el ribot al nou Estatut d’autonomia de Catalunya.

També se’n diu plana (a les Illes i al País Valencià).

Usos

 • Quan escrivim, no cal que passem el paper de vidre pels textos fins que no hi quedi cap impuresa. Això crearia una uniformitat falsa i empobridora. Només que hi fem unes bones passades de ribot, per eliminar els bonys més evidents, obtindrem una llengua més acurada i representativa de nosaltres mateixos. Podem transgredir, però no badar.

  Magí Camps, Parla’m amb estil (Vic: Eumo, 2020), pàg. 10
 • Als correctors els passa una cosa semblant. Després de tota la feina que han fet, de tots els errors que han esmenat, de tot el ribot que han passat per un text, el bon resultat s’acostuma a atribuir a l’autor. En canvi, si al text hi acaba havent un error, la culpa sempre és del corrector. És per això que, abans de criticar un corrector, paga la pena que sospesem tota la feina que ha fet.

  Magí Camps, Parla’m amb estil, pàg. 64

Tema de la setmana

Paraules i expressions tretes de Parla’m amb estil, de Magí Camps (Eumo, 2020), «reflexions lingüístiques amb una voluntat de difondre la llengua d’una manera popular i amb dosis d’humor», en paraules de l’autor.

Enllaços

Temes i etiquetes

4 comentaris a “passar el ribot”

 1. Joan Gisbert — Bages

  Recordo que de joves dèiem: “A aquesta noia Sant Josep li va passar el ribot”, fent referència a una noia que tenia molt poc pit.
  Si no també dèiem: “Aquesta xicota és de la Plana de Vic.”

  Respon
 2. Víctor Pàmies i Riudor — Vallromanes

  Jaume Medina Casanovas (2014), a ‘El parlar d’una família vigatana’ diu: «Sant Josep, es veu ben clar que el ribot hi va passar». Es diu quan es parla d’una dona sense volum de pit.
  I Joan Amades i Gelats (1935), a ‘Refranys personals’ (2a ed. 1990) de l’expressió «Haver-li passat a algú el ribot sant Josep» diu que serveix per indicar que algú s’aprima o aflaqueix.

  Respon
  • RodaMots

   Sobre aquesta expressió, Joan J. Vinyoles i Vidal recull al Diccionari eròtic i sexual (Ed. 62, 1989):

   passar el ribot de Sant Josep  Censurar un dibuix, rebaixant-ne la contundència de les corbes femenines.

   haver passat el ribot de Sant Josep (o haver passat la plana Sant Josep)  Ser una dona llisa del davant, sense pits. An aquesta dona, Sant Josep li va passar la plana [Fuster, Refranyer de l’illa de Mallorca]

   Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

arromangar-sela puta d’oros!