la puta d’oros!

Definició

Exclamació d’impotència, de rebuig, d’enuig, etc.

La puta d’oros! M’he descuidat totes les anotacions que tenia sobre el discurs que haig de fer.

Oros?

Els oros (mot manllevat del castellà) són un dels quatre colls dels naips o les cartes de jugar, que es distingeix per les figures que duen dibuixades monedes d’or. Els altres colls són espases, copes i bastons o bastos.

Usos

 • Una amiga gravava amb el mòbil el moment que a Centelles tallen un pi al bosc per Cap d’Any, i l’arbre, quan va caure, es va torçar i una mica més i l’enxampa de ple. A la gravació, es veu com ella es tira enrere i, de l’ensurt, crida espantada: «La puta d’oros!». No diu joder, ni insulta els llenyataires amb cap gilipollas. Simplement diu: «La puta d’oros!», però amb una contundència aclaparadora i una genuïnitat sense filtres. Val a dir que la meva amiga és urbanita i encara no ha fet els trenta anys.

  Magí Camps, Parla’m amb estil (Vic: Eumo, 2020), pàg. 38

Tema de la setmana

«Un manual de referència i consulta per als que volen parlar millor», en paraules de Núria Surrell: mots i passatges de Parla’m amb estil, de Magí Camps

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “la puta d’oros!”

 1. albert — palamós

  Sempre he tingut aquesta expressió com una versió curta de “Me cago en la puta d’oros”, on entenem que la puta fa referència a la sota (naip número 10 de cada pal). Però per què ens caguem en la sota i no en el cavall o el rei? I per què precisament en la d’oros??

  Respon
 2. Boines — La coma i la pedra

  Crec que, perquè en el joc de cartes la Butifarra, la sota fa saltar tots els naips majors, tancant el company amb la manilla. Crec que es per aixo. No se per que en la d’oros concretament.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

passar el ribotencarcarat -ada