refistolar v

Definició

Carregar d’adorns.

Etimologia

Format a partir de l’adjectiu refistolat (que en sentit figurat també vol dir ‘carregat de pretensions’), alteració de refitoler, variant de refetorer, ‘frare encarregat del refetor’ o refectori, considerat xafarder i presumit, amb influx d’enfaristolar-se.

Usos

  • Com que ja fa algun temps que l’arquitectura «rústica» s’ha posat de moda, com que la fantasia és que rusticitat vol dir autenticitat i vol dir molta pedra, els arquitectes i els ajuntaments, els propietaris antics o nous de cases, els mestres d’obres i els constructors, es dediquen amb passió metòdica i constant a «restaurar» cases de poble fins a deixar-les tal com imaginen que devien ser quan les van construir. O siga, els lleven l’emblanquinat o la pintura, si en tenien, els rasquen l’arrebossat, freguen la pedra i si cal n’afegeixen de nova, i refistolen el resultat final fins a deixar-ho tot raspatllat, polit, tot de pedra d’una perfecta falsedat autèntica.

    «Restaurar, destrossar» (El Temps, 24 de febrer del 2004)

Tema de la setmana

Joan F. Mira

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

milotxabotorn