a cremadent loc adv

Definició

De pressa, amb delit, a corre-cuita.

Es coneix que t’agraden molt els ous ferrats: te’ls menges a cremadent!

Romancegen tot el dia i després han de fer la feina a cremadent i de qualsevol manera.

Etimologia

De crema (imperatiu de cremar) i dent.

Usos

  • El rossinyol, que arriba del sud, sempre aparellat, necessita tres coses bàsiques. Primer, una mica d’aigua, molt poca, però la suficient. Després, un hort per a menjar, de botànica espessa —és un ocell que sempre s’amaga, però que, a pesar de ser un animal tan petit, flac i desnerit, és inimaginable en un lloc estèril. L’hort ha de ser abundant de cucs de terra, que devora a cremadent i amb una gana desorbitada. I després necessita que en el rodal hi hagi algun cirerer —si és possible en el mateix hort. El cirerer és l’arbre del rossinyol, i sobre les cireres, hi projecta el bec amb una força extraordinària.

    , «1963: el primer rossinyol», dins Les hores (Barcelona: Destino, 1971), pàg. 161
  • En va fer seure en una butaca i em va recomanar que em llevés les sabates molles. Li havia demanat quelcom per a beure. Va anar a la cuina i en tornà amb un got de llet calenta que em posà, sol·lícit, a les mans, i una cervesa per a ell, que deixà damunt la taula. La llet era bona, me la vaig beure a cremadent.
       —Que bé, ja no tinc fred.

    Rosa Nebot, Fang i llimones (Barcelona: Columna, 2008), pàg. 175

Tema de la setmana

Locucions que expressen rapidesa

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “a cremadent”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

amb una esgarrapadade rapafuig