cretlla f

Definició

Etimologia

D’origen incert, segurament de la mateixa família lexical del castellà grieta i del català creta i crétua, que són derivacions del llatí crepĭtare, ‘esclatar’, potser per encreuament amb clivella, fenella, o bé per una base llatina creptŭla (derivada de creptare per crepitare).

Usos

  • A fora ja trencava l’alba. La blavor del dia començava a entrar per la finestra, filtrant-se per les cretlles dels porticons. Tenia ganes de rentar el seu cos nu, potser d’anar al bany ritual a capbussar-se i practicar set ablucions per mirar de purificar també la seva ànima en el dia que despuntava.
       Sentia que no havia acabat de descabdellar el seu pensament: potser el nostre món no coneixerà cap ordre fins al dia que expiri el darrer ésser humà que el pobla. Aleshores només trepitjaran la terra, amb passes més o menys feixugues, els animals dotats de potes. Caminaran per prats i roquissars, enfonsaran el morro als rius. Un emmudiment etern regnarà per tot arreu.

    Leib Ròkhman, A passes cegues per la terra (Barcelona: Club Editor, 2023), traducció de l’ídix de Joan Ferrarons, pàg. 779
  • La porta cedí amb dificultat. Per la cretlla estreta va sortir una franja de llum que li ratllà la cara. A sota un gat tragué el cap i s’aturà, deixant només la seva cua llarga i dreta dins la cuina. No va trigar a refregar-se-li a les cames, per sobre les sabates, amb un marrameu allargat. X. va obrir més la porta, que grinyolà lleument. Es va mossegar els llavis. Un ventijol travessà l’obertura i li bufà a la cara. Hi va ficar el cap, prement les galtes, per mirar a dins.

    Leib Ròkhman, A passes cegues per la terra, traducció de Joan Ferrarons, pàg. 36

Tema de la setmana

Avui és el Dia internacional de la traducció, però aquí ho celebrarem tota la setmana amb mots trets de traduccions i en homenatge a tots els traductors que, en traduir, «no tradueixen només paraules, sinó tota una cultura», en paraules de Dolors Udina.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ídix