blavor f

Definició

Qualitat de blau.

La blavor del cel m’enlluernava.

Va quedar hipnotitzada per la blavor dels seus ulls.

Etimologia

De blau, del germànic blau (alemany antic blâo), mateix significat.

Usos

  • Jo sóc aquell qui un jorn va dir, en gloses enamorades i estrictes, les gràcies de la nord-americana donzella curiosa, troballa dins una pensió de família, a Ginebra; i més tard l’encís de la bella dama parisenca que, havent estat dreyfusista deu anys abans, havia passat, de poc, a l’altre cantó de la barricada, i en donava els motius, tot gustant les pastes del te i els dàtils brilladors. Però, avui com em preparés a decorar el record d’alguna altra beutat llunyana, Cyinthi ha vingut a estirar-me l’orella, i a dir-me: «Escau, Xènius, al català Glosador, no feminitats estranyes, sinó les aromoses amb perfum de la terra, celebrar…» I és per això que ara voldria contar-vos de la Ben Plantada, que ha florit, més alta que les altres, en aquests dies de calda i d’or, dins un humilíssim lloc d’estiueig, tot petit, i tot blanc, blanc, vora l’amplitud i la blavor del Mediterrani.

    Eugeni d'Ors, «De l’aparició de la Ben Plantada», dins La Ben Plantada (1911)
  • —No les he vist enlloc més, aquestes hortènsies tan blaves —va dir la Roser, admirada. L’Elvira va somriure. Al cap d’una estona, després de sopar, explicaria a la seva amiga el secret de les hortènsies blaves, que aconseguia enterrant bocins de ferro a prop de la planta. Però de moment volia mantenir una mica més el misteri i es va arronsar d’espatlles, com si la blavor de les flors fos una gràcia natural del jardí dels Balart.

    Sílvia Soler, L’estiu que comença (Barcelona: Planeta, 2013)

Tema de la setmana

Mots formats amb el sufix -or

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

lletjorblau