blau m

Definició

Taca d’un blau moradenc produïda per l’extravasació de la sang en el teixit subcutani, de resultes d’una contusió.

Ha caigut i s’ha fet un blau al genoll.

Té tot el cos ple de blaus dels cops que ha rebut.

També: blavura, blaüra (valencià); blaverol, braverol (Balears)

Etimologia

Del germànic blau (alemany antic blâo), mateix significat. Vegeu aquí més informació sobre l’etimologia d’aquest mot.

Usos

 • Dos anys més tard, a Fontnova, prop de les muntanyes de Bearn, em vaig sentir atret pel vicari jove. ¿Gosaria a dir que s’assemblava a dona Marieta Fons? Ja he manifestat que els homes em feien por i em donaven tristesa. El vell rector em pessigava al coll; creia fer-me una carícia quan em feia un blau. Don Joan Berga em pegava unes clatellades que veia les estrelles.

  Llorenç Villalonga, Falses memòries de Salvador Orlan (Barcelona: Club Editor, 1967), pàg. 21
 • La directora del taller em va renyar l’endemà perquè vaig arribar tard… Enfilava les fulles morades en un filferro. Que fort que m’estrenyia! Tenia un blau al braç, i m’havia hagut de posar una brusa amb mànigues llargues…

  Mercè Rodoreda, «El gelat rosa», dincs Vint-i-dos contes (1958)

Tema de la setmana

Si ens pessiguen o estrenyen massa fort o ens claven una clatellada, potser se’ns farà un blau. Aquests dies veurem altres ferides causades per cops o contusions.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

7 comentaris a “blau”

 1. Joan BOSCH — Elna (Rosselló)

  A Perpinyà tenim una versió femenina del blau (l’hematoma d’avui) que vindria a ser la blava. Una blava, a casa nostra, és una bufetada tan forta que deixa marques a la pell, paraula encara molt viva en les expressions següents: “Fot-li blava” o “Fica-li blava” que, emprades de manera figurada, serveixen per exhortar algú a fer les coses sense estalviar forces ni energies.

  El DCVB arreplega aquesta accepció:

  BLAVA f.
  II. || 1. Bufetada o altre cop violent pegat amb la mà (Ross., Conflent, Vallès, Pla del Llobregat). «Fica-li blava, an el nen». «Li he clavat blava!»

  Respon
 2. Joan BOSCH — Elna (Rosselló)

  Ara que hi pensi, a Perpinyà, també tenim el verb “blavejar” que significa: Donar una pallissa a algú de manera a produir-li blaus en el cos.

  Ex: L’animalàs, després de ximar, blavejava la seua dona.

  Respon
 3. Víctor Iñúrria — L'Eliana/València

  En el món de la pilota valenciana, el mot BLAU té diverses connotacions, perquè a més de referir-se a la taca que resta quan la pilota et fa un colp, siga al cos o a les mans, també té una utilització molt puntual referint-se a les marques que senyalen les particions de la pista de joc, de forma que quan els jugadors parlen diuen coses com ara:

  Jo a eixe li done dos blaus i li jugue amb una mà.
  Avança’t un blau i talla les pilotes que t’arriben.
  Un blau cap arrere i juga-les a l’aire.

  Respon
 4. Josep Bataller Vila — Fornells de la Selva

  Durant la infantesa, quan encara no havíem estudiat el català, usàvem la u del masculí per fer el femení. De blau fèiem blaua. També ens passava amb els possessius: el meu el transformàvem en meua. Fins i tot canviàvem el gènere. Dèiem: la meu mare.

  Respon
 5. ÀNGEL VILARÓ — MONTGAT

  Si de la Côte d’Ivoire en diem en català Costa d’Ivori i no pas Costa de Marfil com fan els castellans i algun cop més d’un periodista català de TV3, perquè de la Côte d’Azur o (Còsta d’Azur en occità) em de dir els catalans Costa blava i no pas Costa D’Atzur?

  Respon
 6. Simó Segura — Vila-real

  Quan el “blau” és negre i més menut, com a conseqüència per exemple d’un pessic violent que produeix una hemorràgia subcutània, la paraula més adequada és “garrofí”. Evidentment per similitud en la mida i el color amb la llavor de la garrofa.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

blavortrenc