Bagots, cabrerots, gotimells
Carles Galdon ens escriu: «Al meu poble, Real de Montroi (la Ribera Alta del Xúquer), els bagots s’anomenen cabrerots.» I Joan Bosch, des de Tolosa de Llenguadoc, ens envia aquest interessant missatge per als qui en vulguin saber més, del vocabulari de la vinya:
Al Rosselló, dels bagots en diem «gotimells» o «gatimells». Pensi que són paraules derivades de «gotim». I com que no coneixem el verb «esbagotar», diem «espigolar».
Ara bé, com que el meu oncle era vinyater, conec també d’altres paraules relacionades amb el món de la vinya i del vi. No sé si són específicament rosselloneses o no. Vet aquí unes quantes, crec que us interessaran:
podar: tallar els sarments
poda, podada: acció de podar
eixirment: sarment
fogot d’eixirments: feix de sarments
rabassó: tros de cep tallat
llaca: renglera de ceps
entrellaques: espai entre dues rengleres de ceps
feixa: terrassa que es fa sobre el vessant d’una muntanya per plantar-hi la vinya
aper: arada
forcat: peça de l’arada en forma de U. Amb el forcat és impossible llaurar arran dels ceps.
asta: camatimó de l’arada que es posa del costat dret del cavall. Amb l’asta es llaura més som però més a prop dels ceps.
rega: solc fet amb l’arada quan es llaura.
curada: la rega del mig de l’entrellaques (Hi ha dues maneres de llaurar: A l’hivern, la vinya es descalça, amuntegant la terra al mig de l’entrellaques. A la primavera, al contrari, la terra s’amuntega cap als ceps i es deixa un solc al mig de l’entrellaques. Aquest solc és la curada.)
inxa: empelt
semal: portadora
cornaleres: anses d’una portadora
pals semalers: pals que serveixen a agafar les semals per les anses
somatejar: transportar les semals plenes a la vora de la vinya, amb els pals samalers
somaters: els homes que somategen
mossènyer: cap de colla dels veremadors
espanadera: malaltia de la vinya que provoca un avortament parcial del grans
espanar-se: perdre els grans al moment de florir
espanat: dit d’un raïm que té pocs grans
esmagencar: treure l’herba sota els ceps
escocell: clot que es fa sota un cep per treballar-hi la terra
escocellar: fer els escocells a la vinya
escocellera: mena d’aixada per a escocellar
most: suc de raïm
emmostissar: embrutar amb most
pitjar el raïm: esclafar els raïms, trepitjant-los
mamiot: bóta de 6 hectolitres
trascolar: fer passar el vi d’una bóta a una altra
duïll: forat per on es treu el vi d’una bóta
duïllar: fer un forat a una bóta per tastar el vi
Comentaris recents
cara de pomes agres
Segons recull la Paremiologia catalana comparada d...
cara de pomes agres
Llegint el llibre Me'n record d'Emili Man...
babel
Balla amb Babel. Contra l'absolutisme lingüístic...
babel
Hi ha un llibre de Joan-Lluís Lluís que en parla...
anar lluny d’osques
Jo conec l'expressió "anar errat d'osques", feta ...