esbagotar v

Definició

Collir els bagots o gotims que resten en una vinya veremada.
També: esbogotar, bagotar
Un bagot és la part d’un ram de raïm que resta al cep després de veremar.

Etimologia

De bagot, potser d’abegot, ‘abellot, vagarro’, aplicat al raïm no madurat i inútil, o directament del cèltic bekos, ‘abella’, amb la mateixa metàfora.

Usos

 • Des de Sant Fruitós de Bages ens van dir la paraula escarrell per referir-se als gotims de raïm i, en sentit figurat, als plàtans, altres fruites arraïmades, flors o fins i tot persones: un escarrell de noies. De la Ribera d’Ebre ens van arribar les variants carroll —la més estesa i coneguda— i escarroll. Generalment, els carrolls designen els gotims que queden al cep després d’haver veremat. Se’ls coneix també com a bagots, d’on ve el verb bagotar o esbagotar, que és l’equivalent d’espigolar respecte al raïm.

  , A paraules em convides (Barcelona: Columna, 2005)
 • Quan segueu els sembrats de la vostra terra, no arribeu fins a la fita del camp ni recolliu les espigolalles de la sega. I en la verema, igualment: no esbagoteu la vinya ni en colliu els grans caiguts. Deixeu-ho per als pobres i els immigrants. Jo, Jahveh, el vostre Déu. [Paraules de Déu a Moisès]

  Bíblia , Bíblia Levític 19, 9-10

Tema de la setmana

Mots extrets del Vocabulari del pagès, de Miquel Pont (Barcelona: Proa, 2005)

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Un comentari a “esbagotar”

 1. Florenci Romeu Costas — Barberà de la Conca

  El bagot i el gotim no és el mateix. Anomenem bagot a aquell raïm sencer (normalment de mida petita, jo diria que fins el 12 grans), situat cap als extrems de les serments, que no ha madurat prou. I el gotim és una part d’un raïm. No és habitual deixar una part del raïm al cep quan el veremes ja que el mànec sol ser únic i o el talles o no el talles.
  D’aquí que, un cop passada la verema, podem nar a bagotar o esbagotar, és a dir, a buscar/menjar-nos aquell petit raïm (bagot)que, ara ja sí, és madur. I no diem pas anar a gotimar.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

boïgacassigall