xivarri m

Definició

Rebombori, soroll fort, però confús, de gent que parla o crida, de coses que cauen o es mouen violentament.

Se sentia a la sala un xivarri infernal.

Quan la canalla surt de l’escola, quin xivarri pel carrer!

Etimologia

Del francès charivari, mateix significat, a través de l’occità chavari, del grec karebáresis, ‘mal de cap’, que devia sonar en grec medieval karivárisi.

Usos

  • A les estacions hi ha una gran gentada. A cada poble surten al pas del tren dotzenes de dones, criatures i vells, amb escudelles plenes de maduixes de bosc i móres que podeu comprar per uns quants kepeks. És una manera com una altra de demanar caritat. Cada viatger que agafa el tren de Moscou és acomiadat per les amistat i una família que no s’acaba mai. Les abraçades i els petons, sense distinció de sexes, no tenen fi fins que el tren arrenca. El xivarri de les estacions russes és, decididament, de país de tercer ordre.

    Eugeni Xammar, «La Rússia d’avui. De Sebeix a Moscou» (La Veu de Catalunya, 11 d’agost del 1925), reproduït a Periodisme (Barcelona: Quaderns Crema, 1989), pàg. 24
  • Tant els feia que la cortina no fos prou gruixuda i deixés passar la llum intermitent que venia d’un rètol del carrer d’enfront. Tant els feia el soroll dels cotxes i el xivarri dels noctàmbuls que anaven de bar en bar. Unes onades d’emoció els embolcallaren la vida. Una vida que fins llavors no van saber que existia.

    Sílvia Alcàntara, Olor de colònia (Barcelona: Edicions de 1984, 2009), pàg. 133

Tema de la setmana

Fresses i sorolls

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

estridordring