voler fer entrar el clau per la cabota

Definició

Voler tenir raó de totes maneres, insistint tossudament; entossudir-se en un procediment ineficaç, equivocat o contraproduent.

El president està convençut que té la raó i vol fer entrar el clau per la cabota, però la seva decisió pot posar en perill el futur del banc.

Etimologia

La cabota és el ‘cap o extrem més gruixut d’un clau, un rebló, un cargol, etc.’, per la qual cosa voler fer entrar un clau per la cabota és voler fer-lo entrar a l’inrevés de com s’hauria de fer (és a dir, per la punta).

Usos

 • El pagès no té temps de res. Es passa la vida tractant d’ésser un comerciant. La passió del comerç l’abassega nit i dia. Sovint aquesta pretensió és com voler fer entrar el clau per la cabota; sovint tots els esforços resulten fallits, per la impossibilitat temperamental de resoldre el problema. El mal humor, la displicència que s’observa en molts d’ells, es deu a aquesta impossibilitat.

  , Els pagesos (Barcelona: Destino, 1968)
 • N’hi hauria prou amb el respecte, la sinceritat
  i una miqueta de benevolència.
  Però ens pengen, sense cap necessitat,
  la llufa de la consciència.

  «La consciència», al disc Fa 20 anys que tinc 20 anys (1984)

Tema de la setmana

Paraules i expressions derivades de ‘cap’

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cabotadamaldecap