llufa f

Definició

Tros de paper o de drap, generalment en forma de ninot, que es penja per burla a l’esquena d’alguna persona sense que aquesta se n’adoni, el dia dels Innocents (28 de desembre).

penjar (o posar) la llufa (a algú)  (fig.)  Fer-li’n alguna abusant de la seva confiança, de la seva candidesa.

Etimologia

D’origen onomatopeic i expressiu.

Usos

  • Actualment la mainada se sol limitar a «posar la llufa», innocent esplai que consisteix a enganxar amb una agulla un drapot, una fulla de col o, més comunament, un ninot de paper a la jaqueta dels homes i a les faldilles de les dones.

    Joan Amades, Les diades populars catalanes (1932)
  • L’altre fet es produí, si no recordo malament, a Prats de Lluçanès, un dia d’Innocents. Un pagès arriba al poble i es veu rodejat d’un núvol de criatures. La seva intenció és de comprar-se unes espardenyes a la gavella. Amb penes i treballs, enmig d’un depriment escridassament, pot arribar a la tenda. Quan en surt, les criatures tornen a voltar-lo amb una creixent impertinència. Volen plantar-li la llufa. El bon home, cop i recop, sense cansar-se, tranquil·lament, demana a les criatures que el deixin en pau. «Què us he fet per a cridar d’aquesta manera? Quin mal us he fet?» La ciutadania, embadalida per l’escena, surt a les portes de les cases, a riure.

    Josep Pla, Els pagesos (1952)

Tema de la setmana

No som gaire originals: ara que ve Nadal, en lloc de matar el gall (que potser no sigui del tot políticament correcte, en els temps que corren: llàstima pel tall que es perd la tia Pepa), fem un breu repàs a alguns mots propis de l’època. I recordeu que aquesta és la darrera setmana de l’any en què s’envien els mots, ja que, com sempre, tanquem la paradeta un parell de setmanes fins passat festes.

L’escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bordissallafumera