cabotada f

Definició

1  Moviment d’inclinació del cap, endavant, endarrere o a un costat.

Estava fent una becadeta després de dinar i vaig pegar una cabotada tan gran que em vaig despertar.

2  Becaina.

3  Cop de cap.

Li han partit el llavi d’una cabotada.

4  Acció pròpia d’un cabota, d’un tossut.

Etimologia

De cabota, derivat augmentatiu de cap.

Usos

  • —El que més em transtorna —digué el Gnom Sense Cognom— és equivocar-me dins dels meus límits. Quan em passa això, vaig després pel bosc pegant-me cabotades contra els arbres i dient-me «ase, més que ase!». Recorde una vegada que el poder que més em sortia era donar diners. Podia fer aparéixer monedes i monedes fins a un any després d’haver mirat una moneda. Jo de monedes entenc poc i sembla que n’havia vist una de falsa, pels resultats que tingué l’afer. Mitja comarca de Llaminera va anar a la presó per culpa meua.

    Josep Vicent Marqués, «L’ofici de gnom», dins Amors impossibles (València: Tres i Quatre, 1985), pàg. 132
  • El seu 47 de peu no va servir de molt, perquè en un moment determinat no es recolzà bé i s’esvarà en una de les seues envestides. Els dos peus s’alçaren tot d’una i se’n vingueren damunt de mi, que era allà penjada i encaixonada, i caiguérem els dos sobre el meu cul, que esmorteí la seua cabotada contra el vorell de la banyera. No recorde què contàrem a les urgències de l’ambulatori, però, si hem de jutjar per les rialletes de les infermeres, no va ser una història massa coherent.

    Núria Roca, Sexualment (Alzira: Bromera, 2007)

Tema de la setmana

Mots relacionats amb el cap

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cap de collavoler fer entrar el clau per la cabota