vessana f

Definició

1  Tros de terra de conreu, especialment el que es té arrendat.
2  Mesura agrària pròpia del Gironès, l’Empordà, la Garrotxa i la Selva. La vessana de rei, o corrent, equival a 900 canes quadrades, o sigui, 2.187,4 metres quadrats, i és dividida en 4 quartons.

Etimologia

Derivat del llatí versare, ‘girar’, de les girades que fan els bous llaurant quan arriben a un extrem del camp, o potser, encara millor, de les capgirades que es fan als terrossos del camp quan el llauren; del sentit de tros de terra llaurada es passà al de mesura agrària.

Usos

  • Abans, en aquest país, comptàvem per vessanes: quarts de vessana, mitges vessanes, vessanes. Ara, la mesura de la terra, al litoral, és el pam quadrat. L’entaforament turístic en llocs determinats, avui pleníssims, ha fet que el pam quadrat es pagui a preus considerables. La projecció d’un turisme de masses sobre l’enrariment i el preu considerable de la terra ha produït la seva inevitable conseqüència: edificis alts i apartaments.

    «Reflexions sobre l’Empordà» (El meu país, Barcelona: Destino, 1968), pàg. 222

Tema de la setmana

Unitats de mesura

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tafullaanar a pams