somicar v

Definició

Ploriquejar; gemegar com aquell qui plora.

Somicava perquè volia el gelat i no l’hi donaven.

També: somiquejar

Etimologia

Probablement d’una contracció de sonamicar, format amb sonar i mica, paral·lel a ploramiques.

Usos

  • Un cop explicat el motiu de la mort de la tieta, les nenes no s’ho poden creure: però no la veurem mai més? I aquest mai més sona tan rotund que ens esclafa. Però he de contestar la veritat, que no la veurem mai més. La Berta es posa a plorar immediatament i les llàgrimes li surten disparades dels ulls com en els dibuixos animats. L’abraço i li acarono el cabell i ella va somicant: «No vull que s’hagi mort, mami…». La seva germana li pregunta per què diu «mami». A mi també m’ha estranyat, sempre m’han dit mare… i la petita Berta, encara amb les galtes plenes de llàgrimes, diu: «És que no sé què passa, que quan ploro, el cos em demana que digui mami…».

    Sílvia Soler, «Els nens i la mort» (Avui, 4 de febrer del 2006)
  • A la una em van pagar i vaig anar cap a casa corrent pels carrers i quan vaig travessar el carrer Gran, de poc que vaig a parar a sota d’un tramvia, però no sé quin àngel em va salvar d’aquell perill. Els nens no havien fet cap malesa. La Rita dormia a terra. I el nen, així que em va veure, se’m va posar a somicar.

    Mercè Rodoreda, La plaça del diamant, XIX (1962)

Tema de la setmana

Plouen mots que ploren

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

sanglotplorar com una magdalena