sanglot m

Definició

Sospir en què la inspiració i l’expiració es produeixen amb un moviment convulsiu, com els que solen acompanyar el plor desfet.

El nen plorava fent sanglots perquè li havien pres la pilota.

També: xanglot

Etimologia

Del llatí singultus, mateix significat, de singultare, ‘exhalar sanglots, sospirar desoladament i amb veu plorosa’. Singlotar és una variant de sanglotar i d’aquí ve el mot singlot.

Usos

  • Cinquanta-dos anys més tard, Sara es remogué dins el seu balancí de la casa de Llucmajor, commoguda per una estranya convulsió nerviosa, i arrencà a plorar: sense llàgrimes de tot d’una, només amb uns sanglots ràpids i espessos com els d’una nina petita que s’enrabia perquè se li ha trencat una jugueta, però pocs segons després amb un plor callat i abundant que sobrevingué als seus ulls fondos i marrons, ulls llacrimosos d’anciana, com la pluja sobrevé i es precipita dins un estany d’aigües fosques, habitades per peixos de colors amagant-se invisibles entre els líquens del fons.

    Sebastià Alzamora, Sara i Jeremies (Barcelona: Proa, 2002), pàg. 139
  • I podríem dir per acabar que per més gran desgràcia, per si no fóra prou, comprovà desconsolat que no sabia plorar, tan bé que vindrien ara alguns sanglots, sí que hi va fer esforç però no va trobar el camí de les llàgrimes, i tanmateix els herois ploraven sense empatx a la Ilíada i durant molts segles han plorat guerrers vestits de ferro, ploraven comtes i reis Jaume I plorava amb vives llàgremes, dels seus ulls plorava Tirant lo Blanch llàgrimes abundoses, i ara per què jo no puc, nosaltres no podem perquè tenim com a glòria l’eixutesa dels ulls, que és la de l’ànima.

    Joan F. Mira, Els treballs perduts (València: Tres i Quatre, 1989), pàg. 118

Tema de la setmana

Mots ploraners

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

enaiguar-se-li els ullssomicar