ronyonada f

Definició

1  Part del cos on hi ha els ronyons.

Em fa mal la ronyonada.

2  Teixit que envolta els ronyons.

3  Gran quantitat de diners.

En el nou estadi hi han deixat una ronyonada.

També: renyonada

Etimologia

De ronyó, de renyó amb canvi de e en o per assimilació, del llatí vulgar renio -onis, derivat del llatí ren, renis, mateix significat.

Usos

  • Ronyonada, zona del cos a la part baixa de l’esquena on se situen els ronyons: «Vaig passar-me tot el dia aixecant mobles i ara em fa molt mal la ronyonada». Mal de ronyons, mal a la ronyonada, sinònim de patir de lumbago. Una ronyonada es diu també d’una gran suma de diners: «Entre clíniques i operacions hi van deixar una ronyonada». D’una cosa molt cara, es diu que costa un ronyó o un ull de la cara; costar el bec i les ungles (una picossada, un dineral). Tenir el ronyó cobert, es diu de qui té molts diners.

    Toni Beltran, Ensenya’m la llengua (Maçanet de la Selva: Gregal, 2018), pàg. 90
  • Després de mirar-me-la per tots costats, vaig demanar a la mare que m’ajudés a posar la faixa. Ho havia vist fer tantes vegades a la Rut, havia envejat tant aquell moment! Li vaig donar un extrem de la faixa a la mare i em vaig apartar d’ella estirant-ne l’altre extrem, vaig aguantar el meu extrem a la panxa i vaig començar a giravoltar per embolicar-me tota la ronyonada, mentre li cridava a la mare que estirés fort, més fort, que si no, no es posava bé.

    Laia Fàbregas, Dies de cel groc (Badalona: Ara Llibres, 2013)

Tema de la setmana

Mots i passatges trets d’Ensenya’m la llengua. Vocabulari i llenguatge popular al voltant de la salut, els remeis i les malalties, de Toni Beltran (Maçanet de la Selva: Gregal, 2018).

Enllaços

Temes i etiquetes

4 comentaris a “ronyonada”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

barratenir el ronyó cobert