giravoltar v

Definició

Moure’s circularment o espiralment al voltant d’un eix; fer giragonses.

Els cavallets giravolten a l’entorn d’un pal que fa d’eix.

Els coets que giravolten són els que m’agraden més.

Etimologia

De girar (del llatí gyrare, mateix significat, derivat de gyrus, i aquest, del grec gỹros [γῦρος], ‘gir, cercle’) i voltar (de volt, de l’antic volt -a, participi de l’antic voldre, ‘voltar’, llatí vŏlvĕre, ‘fer girar’).

Usos

  • Si veia com ho fa brillar tot… Les copes de l’armari del bufet, ai la mare, em penso que les eixuga tres vegades al dia: amb un drap de fil. Les agafa com si no les agafés, les posa totes damunt la taula, i da-li, da-li, vinga fer giravoltar un pany de drap per dintre. I les torna a posar bé, les unes al costat de les altres com soldats que portessin barret gros.

    Mercè Rodoreda, «Amor», dins La meva Cristina i altres contes (1967)
  • Aleshores vaig quedar sol a la tenda amb el Georges. No tenia pas la intenció d’adreçar la paraula a aquell monstre que s’atrevia a amenaçar amb una pistola els qui fins aleshores havien estat els seus companys i amics. D’altra banda, el meu cervell giravoltava sense fre buscant una sortida a la situació en què ens trobàvem, i lamentant haver deixat l’escopeta al portaequipatges del cotxe. Però ell va dir, com si parlés per a ell mateix:
       —No teníeu cap necessitat de ficar el nas en aquest assumpte.

    Raimon Esplugafreda, Hem nedat a l’estany amb lluna plena (Barcelona: Laia, 1981)

Tema de la setmana

Mots relacionats amb els cercles

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ròdolrotllana