Feridures, neurastènies i depressions de cavall

 

Toni Beltran

 

Feridura, patir un atac d’apoplexia, un ictus (extravasació massiva de sang a l’interior de l’encèfal amb abolició brusca de funcions cerebrals sense modificació essencial de la respiració i circulació). Ferir-se, quedar aireferit.

Es ferirà, exclamació que es diu de qui pot quedar afectat per un disgust o enrabiada: «Es feriria si no pogués anar al carnaval».

Tolit, perdre el moviment del cos o un dels seus membres, paràlisi: «Es va ferir i ha quedat tolit del braç i la cama dreta».

Neurastènia, neurastènic/a, fatiga amb sensació de cansament físic d’origen nerviós, que es pot acompanyar d’una certa irritabilitat i de falta d’atenció i d’iniciativa. És un terme actualment en desús que comprèn una simptomatologia àmplia i poc definida de cansament, debilitat, irritabilitat. Els pacients afectats tenen, entre altres símptomes, una percepció més alta de la sensació de dolor o de fatiga.

Depressió de cavall, depressió molt forta. En un sentit semblant, parlem d’una depressió de ca l’ample, depressió com una casa o com un temple, de cal Déu. Una depressió, febre, tos, gratera… de mil dimonis, serveix per donar més èmfasi a l’expressió.

Cavall, es fa servir en sentit ponderatiu en altres expressions, com una febre de cavall (febrada molt forta) o una injecció de cavall (tractament molt potent). Cavall, heroïna (en argot). A peu i a cavall, sostenir una idea obstinadament. Pujar a cavall (a algú), dominar-lo: «Amb tantes contemplacions al final el noi us pujarà a cavall».

Toni Beltran, Ensenya’m la llengua. Vocabulari i llenguatge popular al voltant de la salut, els remeis i les malalties (Maçanet de la Selva: Gregal, 2018), amb il·lustracions de Josep M. Pous-Culí, pàg. 317-318