repeixada f

Definició

Àpat particularment copiós i suculent, banquet (rossellonès).

Etimologia

Anàleg a l’occità repaissada, mateix significat, tots dos del llatí pascere, ‘alimentar’, d’on provenen també mots com ara péixer, pastor i (possiblement) àpat.

Usos

  • L’Anton, lo carnisser, tenia una
    minyona
    que volia casar amb en Pere, un veí.
    En Pere era un gormand, i tothom ho sabia;
    xo fa que lo pare, un bon dia,
    per millor réixer a l’agafar,
    li diu: «Fes-me lo pler de venir a sopar
    a l’hivern, cada nit, a casa;
    ja sabes qu’hi ha bona brasa,
    i, com estimes lo qu’és bo,
    vinc de llogar, defora, a la teua intenció,
    una cuinera renomada.
    Los més famosos plats els sap ben encertar
    i, sé pas com s’adoba, amb un re tot ho fa.
    Jo pensi que sense ous faria una truitada!
    Si vols, començarem avui la repeixada
    En Pere, engormandit, caram! li diu que sí!
    i cada nit sopava allí.

    Sabeu lo que va succeir?
    Al cap d’una mesada, en Pere
    se casava… ambe la cuinera!

    Albert Saisset, «Un tal» () «Casaire i casador», dins Catalanades del Rosselló (Perpinyà: Labau, 1965), pàg. 101

Tema de la setmana

Menjar

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

gormand -ateca