ratafia f

Definició

Licor de graduació mitjana (de 25 a 29 graus) obtingut per maceració en alcohol de nous verdes.

La ratafia s’aromatitza amb fruites i herbes, entre les quals la pela de llimona o de taronja, nou moscada, clavell, canyella, etc.

Vegeu-ne una definició més completa a L’escreix

Etimologia

Del francès ratafia, mateix significat, mot crioll de les Antilles franceses, d’origen incert, probablement alteració d’una fórmula llatina rata fiat (res), ‘sigui ratificada o confirmada (la cosa, el tracte)’, pronunciada en fer un brindis en ocasió d’algun pacte o conveni.

Usos

 • —Seiem aquí —diu en Lluís portant el seu avi del braç cap a una taula—. Et molesta la música?
     —Què dius? —li pregunta en Valeri, que no sent res de res.
     —Que què vols prendre! —li crida el noi.
     —Ah, una ratafia. Amb gel.
     La noia que els serveix les ratafies és menuda i prima i porta un pírcing al llavi i un al melic. En Valeri la repassa de dalt a baix amb admiració.
     —Collons, quin mal deu fer! —exclama quan la noia marxa. Mira al seu voltant—. O sigui que véns aquí! —Assenyala les banderes i els pòsters i somriu satisfet—. Ja m’agrada, ja… Aneu forts, els joves…
     A la tercera ratafia en Lluís comença a veure’l cansat i li proposa de tornar a casa.

  Maria Mercè Roca, Bones intencions (Barcelona: Columna, 2011)
 • Encara els quedava una nit a Barcelona i els xocolaters, veient-se de cop amb les butxaques plenes, van fer plans per acomiadar-se’n com cal. Els vaig sentir dir que volien anar de nou a aquell cafè on vam tastar la ratafia, per primera i qui sap si per darrera vegada, i fins i tot el moderat Delon va fer apostes de quantes ampolles seria capaç de buidar abans de perdre el seny.

  Care Santos, Desig de xocolata (Barcelona: Planeta, 2014)

Tema de la setmana

Dijous passat vam descobrir que el codonyat també pot ser un licor, i que amb el codony també podem fer una ratafia, com veiem al blog CuinaCinc de la Fina Comas, de Barcelona, que ens va proposar el mot que veiem avui (també és un suggeriment de Josep-Anton Monfort, acasat a Mieres, la Garrotxa). Aquests dies beurem, ai, veurem altres suggeriments que ens feu els subscriptors de RodaMots, amb la particularitat que tots tenen etimologies curioses.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

llepoliadestarotar