brindis m

Definició

1  Acció de beure alçant la copa en senyal de bon desig, pel bé assolit, etc.
2  Salutació o parlament breu que es diu en un brindis.

Etimologia

Del castellà brindis, mateix significat, i aquest de la frase alemanya ich bring dir’s, ‘t’ho ofereixo’.

Usos

  • Llavors, el general va desenfundar ràpidament la seva pistola i d’un tret escapçà el coll de l’ampolla. «Perquè no tinguis tanta feina», digué, sense perdre l’aparença d’un to gairebé plàcid. Andrade va girar-se i amb un gest de burla —meitat de brindis, meitat de regraciament— començà a beure. Amb un altre tret, el general esmicolà el que restava de la botella; un tros de vidre va ratllar la cara del bevedor, repetint una escena semblant esdevinguda temps abans.

    , «Primera part d’Andrade Maciel», dins Gent de l’alta vall (1957)
  • Al matí, Ioana Ieronim va escriure un poema molt sentit dedicat a Jordi-Pere Cerdà, a qui tot just havia conegut el dia anterior. A l’hora de dinar, la també romanesa Jana Balacciu Matei (que ha traduït al romanès Mercè Rodoreda, Blai Bonet, Jaume Cabré i Carme Riera) va fer un brindis per la força de la literatura. «A Romania hi ha molta gent que sap que Catalunya té una gran literatura», va dir la Jana, que parla un català impecable.

    «Fora de cobertura» (Avui, 10 d’octubre del 2004)

Tema de la setmana

Manlleus viatgers. Recordeu que a partir de la setmana que ve i fins al setembre ‘Cada dia un mot’ tanca per vacances. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

icebergximpanzé