ximpanzé m

Definició

Mamífer de l’ordre dels primats, de la família dels pòngids (Pan troglodytes), més alt que l’orangutan i de línia més esvelta i membres més proporcionats, pelatge abundant i negrenc, de costums arborícoles i que habita en grans selves i zones forestals dels grans rius d’Àfrica.

Etimologia

Del francès chimpanzé, d’una parla africana del Congo i Angola, probablement de la familia bantu.

Usos

  • Tan sols això explica que a hores d’ara el nostre parentesc amb els primats desperte arrauxades controvèrsies. El biòleg Morris Goodman, de la Universitat de Detroit, ha descobert que els ximpanzés estan genèticament molt més prop de nosaltres que no ens pensàvem. L’home i els ximpanzés comparteixen el 99,4% dels gens.

    , «Una qüestió altament desagradable» (El Temps, 24 de juny del 2003)
  • Els ximpanzés i els orangutans tampoc no estan molt millor dotats, i els seus penis no arriben als vuit centímetres i no són més gruixuts que un dit. Segons els biòlegs, l’ostentós volum del penis humà indica que l’home prové d’un grup de primats altament promiscu, on hi hauria una forta competència espermàtica, i on comptar amb un membre més gran del normal produiria un avantatge evident i seleccionable.

    Martí Domínguez, «El sisè sentit o la forma del penis humà» (El Temps, 18 d’octubre del 2005)

Tema de la setmana

Manlleus viatgers.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

brindisbaluard