postres f pl

Definició

Fruita, dolços o altres menges que es prenen al final del dinar o del sopar.

Què voleu per postres? Tinc iogurt, flam, taronges i pinya.

Un sinònim de postres és darreries

Etimologia

Del castellà postre, extret de postrero, alteració de postremo, del llatí postremus, superlatiu de posterus, ‘darrer’.

Usos

  • Recordo un banquet de l’any 1928 al restaurant La Rotonda, de l’Hotel Florida. Encara que sembli increïble, vam menjar un primer plat de canelons, un plat d’ous, un altre de peix, un de carn i un altre de pollastre, més tres postres —fruita, dolços i gelat— i un vi corresponent a cada plat i cada postre; vam acabar amb cafè, copa i puro. El que aleshores era normal, ara ens sembla pantagruèlic i summament antihigiènic.

    Miquel Batllori, «Cromos d’una infància burgesa» (El Temps, 18 de febrer del 2003)
  • —Saps què? Vaig a fer el dinar.
       L’Anna se sorprèn que, malgrat tot, ell no perdi les ganes d’alimentar-la. Des que ha deixat de treballar al diari, ella sempre es troba el menjar fet. A més a més, el Nel és de vida: primer plat copiós, segon contundent i postres. Després de les postres, però, un contratemps que coneix de les vacances: el cos ociós del company ha incrementat la demanda.

    Marta Rojals, L’altra (Barcelona: La Magrana, 2014), pàg. 35

Tema de la setmana

Com ja sabeu els subscriptors més veterans, ara i adés us proposem un enigmot. Normalment els dilluns diem quin és el tema dels mots que enviarem, però aquesta setmana l’heu d’esbrinar vosaltres. Pareu atenció, perquè cal que descobriu tres coses: 1) quin és el tema de la setmana (això és fàcil, no cal patir gaire); 2) quin dels cinc mots que enviarem entre avui i divendres no encaixa amb els altres quatre (és a dir, hi ha un mot intrús), i 3) per què no hi encaixa (això requereix que hi rumieu una estona). La primera resposta correcta que ens arribi a mots@rodamots.com guanyarà un exemplar de l’última novel·la de Marta Rojals, L’altra, gentilesa d’RBA La Magrana. Sortejarem un segon exemplar entre totes les altres respostes correctes rebudes i encara n’hi haurà un tercer per a la resposta més original, independentment de si és correcta o no (només cal que sigui plausible). La tria de la resposta més original anirà a càrrec de la Marta Rojals. Consulteu les bases completes de participació al primer enllaç. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

rumiaraclucalls