aclucalls m pl

Definició

1  Qualsevol cosa utilitzada per a tapar els ulls i privar de veure-hi.

2  (esp.)  Peces de cuir utilitzades per a tapar la vista lateral dels animals de tir, també anomenades ulleres.

Van col·locar els aclucalls al ruc perquè voltés l’era.

Etimologia

D’aclucar, d’origen incert, potser de cludicare, derivat del llatí vulgar cludere (llatí clàssic claudere, ‘cloure’), encreuat amb caliginare, ‘afeblir la vista’, d’on clugicare i cluccare, base del català antic clucar, ‘tancar (els ulls)’.

Usos

  • Sovint m’afiguro l’home igual que un animal estrany: els aclucalls només li deixen veure quatre pams de terra, entossudit a sortir-se amb la seva per més que el baldin a xurriacades. Quan ho penso m’agafa una mena de neguit, de tristesa, i recordo l’estranya sensació que em produïa, de menut, escoltar un piano de maneta en fer-se nit. Saps què desitjo, ara? No recordar ni pensar, acomodar-me a una vida senzilla: viure amb la dona en un poblet com aquests, i anar fent col·lecció de les coses que es veuen des d’aquí. No em contradiguis, passo prou maldecaps en entendre’m sol.

    Xavier Benguerel, Els vençuts (1969)
  • L’any 2003 el periodista Eugeni Casanova va publicar el llibre Viatge a les entranyes de la llengua, amb el qual pretenia documentar ni més ni menys que el procés d’extinció del català. Per això es va dedicar a recórrer l’àmbit lingüístic amb les ulleres del fatalista. (O potser eren els aclucalls?)

    Albert Branchadell, «La llengua més enllà de l’Estat-nació», dins La rectificació. Cabòries, exhortacions i premonicions sobre Catalunya (Barcelona: Destino, 2006), pàg. 165

Tema de la setmana

El TEMA d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. També heu d’endevinar quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres NO encaixa amb els altres quatre i PER QUÈ. El primer subscriptor que enviï la resposta correcta a mots@rodamots.com guanya un exemplar del llibre L’altra, de Marta Rojals, gentilesa d’RBA La Magrana. Hi ha dos premis més! Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç. 

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

postrestisores