era f

Definició

1  Espai de terra, aplanat i ferm, damunt el qual hom posa els cereals o llegums per a batre’ls i separar el gra de la palla.

2  Espai petit de terra destinada a un conreu.

Etimologia

Del llatí area, ‘pati, era de batre’.

Usos

  • Algun temps després d’aquell primer sopar a Santa Espina, una ordre havia arribat del comandant de la brigada prohibint les anades i vingudes dels soldats als pobles d’aquella vall; només en Picó i en Lluís quedaven autoritzats a penetrar-hi. La tal ordre havia estat motivada per un fet que el comandament trobava escandalós: els nostres soldats havien arribat a organitzar partits de futbol amb els d’enfront a les eres d’aquells pobles. La superioritat volia tallar en sec unes relacions tan excessivament amicals amb els contraris.

    Joan Sales, Incerta glòria (Barcelona: Club Editor, 1999 [1956]), pàg. 301
  • Les ciutats dels homes tenen una naixença lenta. Els antics camins es van convertint en carrers, un camp o una era pot esdevenir una plaça. Van caient els anys i es van alçant les pedres. Potser hi ha un riu a prop, potser una muntanya estén la seva capa d’ombra. Arriben les campanes i llur veu va omplint els segles.

    Agustí Bartra, Crist de 200.000 braços (Barcelona: Proa, 1974)

Tema de la setmana

Mots relacionats amb el camp i els pagesos 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

redallsequer