nyic-i-nyac m

Definició

Raons, renyines, baralles contínues.

Sempre estan nyic-i-nyac, no es posen mai d’acord en res.

He donat rostit als gats i hi ha hagut un nyic-i-nyac!

També: nyic-i-nyec, nyec-nyec, nyic-nyac

Etimologia

D’origen onomatopeic, com nyigui-nyogui, nyap o nyeu-nyeu. L’Alcover-Moll diu que és l’«onomatopeia dels lladrucs dels gossos quan es barallen».

Usos

  • Juli estava molt ben predisposat per crear-se problemes propis, de manera que s’abstenia de prendre interès pels maldecaps dels seus pares. Era un fill únic poc consentit, és a dir, gens consentit, criat entre les penes i els fatics d’un matrimoni que no lligava. No es podia dir que hagués sentit crits, sinó tothora nyic-i-nyac, bronquines ofegades i el tro conclusiu del pare. La causa principal de la intranquil·litat familiar era l’anar tan justos. El noi havia crescut guardant-se de demanar res.

    , El primer assalt (Barcelona/Manresa: Angle, 2009), pàg. 11
  • Però la presència de la iaia en la parla no s’atura en la cosa onomatopeica. En català, un nyic-i-nyac designa les renyines contínues entre dues persones, quan caminem a poc a poc diem que anem xino-xano i un baliga-balaga és un panxacontenta que no sap el que és la formalitat.

    Màrius Serra, «Els mots de la iaia» (Avui, 21 de desembre del 1995)

Tema de la setmana

Mots que comencen amb ny-

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

nyocanyafegós -osa