nyafegós -osa adj

Definició

Brut, ple de taques.

Havia passat tot el matí al taller i duia els pantalons nyafegosos.

Etimologia

De nyafa (o nyafla), ‘taca’, mot de creació expressiva fet damunt nya(u)ff-, d’on també es deriven nyaufar, ‘aixafar, abonyegar’, i nyap.

Usos

  • Li sap greu no haver-se afaitat, s’adona que va vestit de qualsevol manera. Comença a sentir que les mirades el travessen, jutjant-lo, i decideix mirar el quadro, només el quadro. Si ho hagués sabut, hagués passat per casa per dutxar-se, per mudar-se; o per no sortir. Ara es nota la samarreta bruta, nyafegosa; percep a través de tots els porus el rastre de suor que fa només uns segons no hi era. Per un moment es veu a si mateix tal com creu que el deuen mirar els altres (i certament el deuen mirar així, perquè nota clarament, sòlidament, l’hostilitat vaga amb què és rebuda la seua presència). I busca refugi en el quadro, en el qual fixa la vista.

    Joan Todó, «L’amistat», dins A butxacades (Barcelona: Labreu, 2011), pàg. 153
  • L’embarcació tampoc no tenia un sota coberta on emparar-se del cop de sol; només tenia un tendal sobre dos bancs on s’havien escarxofat les senyores més cremades. Per seure tan sols hi havia cordes enrotllades, bidons que cremaven al tacte, sacs, paquets i el terra, nyafegós.

    Pere Ortís, La bella Guaimura (Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2006), pàg. 164

Tema de la setmana

Mots que comencen amb ny-

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

nyic-i-nyacnyicris