nyoca f

Definició

1  Ametlles, avellanes, pinyons, etc., que es donen pel bateig d’una criatura; per extensió, fruita seca en general.
2  la ciutat d’en Nyoca: Manera despectiva de designar una ciutat o barriada gran, especialment Barcelona. L’any 1821, durant l’epidèmia de febre groga, s’anomenava la ciutat d’en Nyoca el conjunt de barracots construïts per a la gent pobra a la falda de Montjuïc. D’aquesta expressió degué originar-se nyoca en el sentit d”home menyspreable’.

Etimologia

Derivat de nyoc, variant d’anyoc, ‘aplec de fruits sortits d’un mateix brot i encara junts’; ‘conjunt de coses agafades entre elles’, d’origen incert, sembla emparentat amb el castellà añicos, probablement d’origen preromà. Anyoc també ha influït en la formació del mot manyoc.

Usos

  • —Quilomètric, motxilla, fruita seca i xocolata.
       En Marcel no va gosar dir-li que ell mai no havia viatjat així perquè aquells ulls, aquella boca, aquella manera de no sé com és que m’agrada tant i va dir que bé, quilomètric, motxilla, fruita seca i xocolata. Va advertir a la mamà que se n’anava a veure les pistes de Saint-Moritz amb el Quique ara que ja no hi havia afluència de gent, va comprar el silenci del Quique que immediatament en va anar a informar l’Elisenda, que també el va premiar, va comprar els dos quilomètrics, es va comprar una motxilla d’alta muntanya, dos quilos de nyoca i trenta preses de xocolata i se’n va anar a l’estació de França amb la seva estimada.

    , Les veus del Pamano (Barcelona: Proa, 2005), pàg. 145
  • Hem arribat a aquest cim de joguina que el primer grup feia estona que hi era: hi havia deixat el pessebre i l’havia assegurat amb els ets i uts que fan al cas per tal que l’enderga aguanti amb dignitat els embats de l’hivern. S’han fet les fotos de rigor, hem menjucat una mica de nyoca, xocolata, quatre galetes i una taronja, i avall s’ha dit que aviat es farà fosc.

    Tractat de geografia (Barcelona: Empúries, 2008), pàg. 140

Tema de la setmana

mots que comencen amb ny-

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

nyèbitnyic-i-nyac