nyèbit m

Definició

1  Noi que deambula perdut pels carrers.

2  Perdulari; persona grollera, sense distinció, de sentiments baixos o ordinaris.

Etimologia

D’origen incert; Coromines en diu: «Es tracta clarament d’un mot de to popular i d’argot, i evidentment d’ús limitat al Principat».

Usos

  • La tieta ja se n’havia anat feia un parell de setmanes a la seva hisenda de Farena, on solia passar els mesos d’estiu. Jo sempre l’hi havia acompanyada; aquell era el primer any que, creient-me ja massa gran —en tenia dinou— per passar-me tres mesos estiuejant com un nyèbit, havia decidit quedar-me a Barcelona a estudiar a les biblioteques.

    Joan Sales, El vent de la nit, VIII (Barcelona: Club Editor, 2012)
  • Viure en un país tan nyèbit i calçasses té la gràcia que pots conservar la joventut amb molta facilitat. Pots anar pel món com Colom, descobrint Amèrica a cada cantonada, i les obvietats sorprenents no s’acaben mai. La tribu viu tan d’esquena a la seva cultura i a la seva tradició que fins i tot allò que és vell passa per nou, i jo i alguns amics meus semblem aquests nens que juguen a tresors a la sorra de la platja.

    Enric Vila, «Raimon presenta el disc Raimon-Espriu, poesia cantada» (Avui, 12 de gener del 2004)

Tema de la setmana

Demà farà 11 anys de l’11-S: com a homenatge a Nova York ens hem empescat una setmana de mots que comencen amb el dígraf més nostrat (NY): no en tenim gaires, però fan de bon recordar. 

Enllaços

L’escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cabirónyoca