manyoc m

Definició

Conjunt de fils, cabells, etc. que es poden engrapar amb la mà; tros o trossos de paper, de drap, etc., que han estat reduïts a una bola estrenyent-los amb la mà, embullant-los, etc.

Neteja aquesta mica d’oli amb un manyoc de paper.

Vam fer un manyoc amb uns draps vells i jugàvem a xutar-lo.

Etimologia

D’un encreuament de manat (‘feix de tiges, de bastons, etc., que es pot agafar i dur amb la mà’, de , del llatí manus, íd.) amb anyoc (d’origen incert, sembla emparentat amb el castellà añicos, probablement d’origen preromà, potser cèltic).

Usos

  • Caldrà no oblidar mai quina mena de naufragi cultural i també col·lectiu ha estat l’escàndol del Palau, caldrà no oblidar-ho per no tornar a sucumbir-hi i poder tirar endavant amb decisió, per poder tornar a solcar amb nova vela pels camins d’aquesta mar nostra tan vella. Som un país massa petit, massa feble, per permetre que els pocs símbols que tenim acabin rebregats i fets un manyoc al fons de la paperera.

    Jordi Panyella, Fèlix Millet, el gran impostor. La trama secreta de l’espoli del Palau (Barcelona: Angle, 2012), pàg. 21
  • Omplí la copa per darrera vegada i llençà l’ampolla. Begué amb calma i rumiant. Tot d’una es decantà com si li haguessin clavat una punyalada i ella i l’abric violeta caigueren a terra fets un manyoc. Abans de perdre el coneixement li sortí una veu de dintre, passà pels seus llavis ressecs, s’alçà per damunt del seu cos cansat i de les seves aixelles suades. Tancà els ulls, sola amb el seu dol violeta, mig perduda en el pou del temps.

    Mercè Rodoreda, Mirall trencat (Barcelona: Edicions 62, 1984 [1974]), pàg. 261

Tema de la setmana

Parts del cos que esdevenen mots

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

engaltara rampeu de