a rampeu de loc prep

Definició

Al peu mateix, a la vora de.

Van edificar el monestir a rampeu de la muntanya.

També: al rampeu de

Etimologia

Alteració de repeu, ‘part baixa d’una muntaya’, ‘base d’un mur, d’una columna, de qualsevol element vertical de construcció’, de peu, del llatí pes, pedis, ‘peu’.

Usos

 • En el llostre d’un matí d’Orient, Alger la Blanca s’orejava a dalt de la seua badia. Les cases salades i cúbiques de la vila àrab, l’alcassaba, s’empeltaven en les instal·lacions portuàries, en el passeig marítim i les seues arcades, en els gratacels de la ciutat moderna a rampeu dels pujols verds. Imagineu una xarxa de cascades que saltaven de roca en roca. Tots aquells daus blancs, aquelles cases blanques i aquells atzucacs foscos eren el reialme del Front de Libération Nationale, organització terrorista que de dos anys ençà lluitava contra l’exèrcit francès.

  Joan-Daniel Bezsonoff, La presonera d’Alger (Barcelona: Empúries, 2002), pàg. 15
 • Apunta l’alba. El fons es va il·luminant gradualment fins a fer-se visible una part del mur d’una torre, a rampeu de la qual s’entreveu la figura d’un home que treballa amb una eina a la mà.
  Cor dels vents: Molt alta serà la torre,
           filla del treball obscur!
           ¿Qui fondrà el batall de bronze
           que bategarà en l’atzur?

  Agustí Bartra, «La torre i la campana», dins L’evangeli del vent (1956)

Tema de la setmana

Mots formats a partir de parts del cos

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

manyocditada