no haver vist el món per un forat

Definició

Expressió usada per a indicar que algú no té gens d’experiència.

Presumeix de saber moltes coses, i no ha vist el món per un forat; que en tindrà, de sorpreses, al llarg de la vida!

També s’usen les variants no haver vist el món sinó per un forat i no haver vist mai el món per un forat.

Etimologia de forat

Del llatí foratus, ‘perforació’, derivat de forare, ‘foradar’. Entaforar, perforar i foradada formen part de la mateixa família.

Usos

  • Els Gusils eren oriünds de Sant Vicenç d’Hortons, però vivien a Sants, i el Jaume Salat va semblar el marit idoni per a aquella noia que no havia vist el món per un forat. Durant un any, l’avi anava a veure la nena-promesa al pensionat els dies de visita i li duia bombons i caramels. Mentrestant, les ties preparaven l’aixovar de la núvia: cossets, enagos, camises i camisoles que encara han arribat a les meves mans sense estrenar. Els llençols i les tovalloles els van fer per grosses (dotze dotzenes); les estovalles, per dotzenes.

    Maria D. Salat, Puntes i organdí. Memòries d’un temps que ja no hi és (Barcelona: Viena, 2010), pàg. 67
  • El senyor Miquel Riera no era catalanista, perquè considerava el catalanisme com una doctrina esquifida i encongida pròpia, sobretot, d’una joventut que no havia tret mai el nas fora de Catalunya, és a dir, que no havia vist el món per un forat.

    Eugeni Xammar, Seixanta anys d’anar pel món. Converses amb Josep Badia i Moret (Barcelona: Quaderns Crema, 2007 [1974]), pàg. 52

Tema de la setmana

Aquesta setmana, tot un món de mots!

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

per aquests mons de Déuel món no va ser fet en un dia