moix -a adj

Definició

Abatut, capficat, que mostra tristor, manca de delit, de vivacitat.

Aquella notícia els va deixar tots moixos.

Està moixa perquè ha suspès l’examen.

Etimologia

De moix, ‘nom amanyagador del gat’; de creació expressiva; en la major part dels casos, les altres accepcions i derivats d’aquest mot i arrel són també usos figurats d’aquella denominació d’animal. Vegeu més informació sobre aquesta paraula

Usos

 • Ella el mira fredament, li comenta els números que calcula i no pot resistir-se a donar-li una ordre. És la dona del soci majoritari, de l’amo, i pot manar-lo. Ell queda moix, desencantat, i assaja el somriure de conill. La mira una bona estona, perplex, i, a la fi, se’n va cap cot, a complir l’ordre de la dona del marit.

  Isabel-Clara Simó, Històries perverses (Barcelona: Edicions 62, 1992)
 •    —I és clar! En Bernat sempre sap el que es fa. Pobre fill, tota la vida se n’ha sortit i també ara ho farà. Pot pujar-hi de peus, senyoreta.
     Potser només ho deia per tranquil·litzar la Violeta, que des que en Bernat s’havia esfumat al final de la guerra, havia quedat tota moixa. Pobra filla, se l’estima com un germà, tants anys jugant plegats al mas, i després tant com en Bernat ens va protegir durant els anys infernals…

  Tània Juste, Temps de família (Barcelona: Columna, 2015)

Tema de la setmana

Mots moixos

Temes i etiquetes

4 comentaris a “moix -a”

 1. Joan BOSCH — Elna (Rosselló)

  A Elna, quan una persona, un animal o una planta es tornen moixos diem que moixegen (del verb «moixejar»). I també tenim el verb «moixir-se» que significa «marcir-se».

  Respon
  • RodaMots

   «Quan vivia a l’horta de Prada, on el fruiterar no escasseja, Mestre Fabra mateix, adonant-se que aquí hi havia matèria lèxica enterament catalana, escrivia a l’I.E.C. (1947) encomanant que afegissin al seu diccionari l’apartat “fruita moixa: fruita tova de tan madura, que està a punt de podrir-se”» (Joan Coromines, DECat V 724).

   Respon
 2. XAVIER SEGUÍ PUNTAS — ES CASTELL (Menorca)

  He llegit que l’etimologia de moix no està gens clara.
  Aquests dies estic fent obres a casa. Me les fan dos mestres de casa (paletes) marroquins.
  L’altre dia parlant amb ells em van explicar que en la llengua amazic al gat també li diuen moix, igual que tots els balears.
  Aquesta podria ser una via d’investigació pels filòlegs que doni llum a l’etimologia d’aquesta paraula.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

pèl moixíaiguamoix