l’estel porquer

Definició

El planeta Venus que apareix en el cel a entrada de fosc i s’hi deixa veure fins algunes hores després de post el sol. La seva aparició és el senyal per a retirar-se els pastors, bovers, porquers, boters, etc., i d’aquí li vénen els diferents noms que se li donen segons les diverses comarques: l’estel bover (Bagà, Pallars, Conca de Tremp, Pla d’Urgell), l’estel dels bovers (Mallorca), l’estel bovater (Alcarràs), l’estel dels boters (Vilanola i la Geltrú), l’estel porquer (Andorra, Pallars), l’estel dels porquers (Mallorca), l’estel dels pastors (Mallorca), l’estel del vespre.

Un porquer o porquerol és un pastor de porcs.

Usos

 • Com cada vespre, el pastor de casa Bigorra de Rubió va menar les egües a la pleta de les Comes, per passar la nit. Abans d’ajaçar-se prop del bestiar, l’home va trobar a faltar una egua, que havia pollinat feia pocs dies. Tot i que ja feia estona que havia sortit l’estel porquer, el pastor volgué anar a buscar-la. Si les bèsties passaven la nit al bosc, ja les podria oferir!

  Pep Coll, «En un batre d’ulls», dins Muntanyes Maleïdes (Barcelona: Empúries, 2002 [1993]), pàg. 41
 • L’hereu destacà el cavall i cavalcà cap a l’extrem del prat, fet una fúria:
     —Tu sí que m’has ben tocat la gràcia de Déu, gavatx dels collons! —va esbroncar-lo l’amo—. Ja pots fotre el camp ara mateix!
     —Perdeu pas l’oremus, company —va dir el jornaler, aixecant-se de terra amb parsimònia—. En aquest moment anava a començar.
     —Sí, home, ara que ja ha sortit l’estel bover!
     —Hi ha temps de sobres, company. Doneu la volta al cavall i correu a galop pel mig de l’herba fins a l’extrem del prat. Sobretot, gireu pas el cap enrere.

  Pep Coll, «Un jornal de mil dimonis», dins Muntanyes Maleïdes, pàg. 104

Tema de la setmana

De porcs i porquers

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

dir-li el nom del porccort