dir-li el nom del porc

Definició

(a algú) Insultar; parlar clar a algú, dir-li la veritat encara que li sàpiga greu.

Va plantar-se-li al davant i li va dir el nom del porc.

Usos

  • Una senyora, veïnada nostra del carrer de les Monges i néta d’un il·lustre escriptor, feia el mateix per Jaume II: quan veia una estrangera lleugera de roba, l’escometia i en bon mallorquí (no sabia idiomes) li deia el nom del porc.

    Conxa Forteza, «De piscines, platges i safarejos» (Diari de Balears, 18 de setembre del 2006)
  • Perquè l’insult sigui efectiu és necessari que el destinatari el senti. Per això per ciutat no duc mai el casc integral, sinó l’orinal. No hi ha res més descoratjador que esgargamellar-te per dir-li el nom del porc al taxista dels collons i que ell et miri amb cara de marciano sense discernir si t’estàs enrecordant de sa mare o demanant-li on cau la Gran Via.

    Pau Vidal, Aigua bruta (Barcelona: Empúries, 2007)

Tema de la setmana

Ahir es va cloure la Setmana del Porc de Vic i començava l’any nou lunar a la resta del món, que enguany és justament l’any del porc (fins ara estàvem en l’any del gos). Ocasió que aquests dies aprofitarem per recordar algunes paraules i expressions relacionades amb els bacons.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Un comentari a “dir-li el nom del porc”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

engiponarl’estel porquer