engiponar v

Definició

1  Arranjar una cosa a corre-cuita, de qualsevol manera.

Va engiponar la redacció en deu minuts.

Com t’has engiponat la roba?

2  Arreglar-se-les.

Al final va engiponar-se per sortir amb la seva.

Etimologia

De gipó, peça de vestir, de l’àrab júbba i la seva variant jíbba, ‘mena de jaqueta llarga amb mànigues’, així com jupó, jupa i l’antic aljuba, noms de vestits.

Usos

  • Vaig fer el càlcul una nit d’insomni; si algun cop et costa d’adormir-te, fes com jo: treu el compte dels notaris que hi ha hagut, que hi ha i que hi haurà en aquest notable planeta des del primer de qui es té memòria. Fa dormir més comptar notaris que comptar cabres o moltons. ¡Oh, quina polseguera de notaris; abans comptareu les estrelles del cel o els grans de sorra de la mar! Sempre he sospitat que Abraham va equivocar la carrera: hauria hagut de ser notari. ¡Quin gran notari hauria estat, Abraham! Llegeix-te tot allò de la compra de la cova de Makpelah, aquella gran caverna on volia enterrar la seva dona; llegeix-t’ho, veuràs que la va comprar per quatre-cents sicles de plata (Gènesi, cap. XXIII, versicles 7 a 20), i veuràs de passada com ja no es pot engiponar millor una escriptura de compra-venda. ¡Quin gran notari!

    Joan Sales, Incerta glòria (Barcelona: Club Editor, 1999 [1956])

Tema de la setmana

Joan Sales (1912-1983)

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

pitreradir-li el nom del porc