fer la mitja rialla

Definició

Somriure.

(A Mallorca es diu el·lípticament «fer sa mitja»).

Etimologia de rialla

Probablement d’un llatí plural neutre risualia, derivat de risus, -us, mateix significat, pres com singular femení.

Usos

 • La meva mare em solia contar que quan ella o la mainadera em treien, amb el cotxet, a passejar, les parelles d’enamorats que trobaven s’embadalien davant les meves galtes. Les senyoretes em feien festes i em deien les coses estranyíssimes, amb l’estranyíssim so de veu que hom utilitza per a parlar amb les criatures. Després, miraven el jove que tenien al costat, amb una mitja rialla, volent dir:
     —Vejam si serà com aquesta la que em faràs…
     El jove devia abaixar els ulls púdicament, amb un aire de modèstia i d’exquisida urbanitat. Potser pensava:
     —Hi farem el que podrem…
     Em fa gràcia de pensar que no vaig haver de fer res més que néixer i sortir a passeig pels carrers per provocar idees elevades i moviments de qualitat als habitants de la meva vila natal. De gran, no he pas arribat mai a produir uns resultats tan escaients i admirables.

  Josep Pla, 9 de març de 1918, El quadern gris (Barcelona: Destino, 1966)

Tema de la setmana

Compte enrere per al dia G… A partir del 8 de març, a www.elquaderngris.cat

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

estripat -adaregalimar