esgarrifança f

Definició

Estremiment involuntari, convulsiu i rítmic dels músculs, acompanyat per un petament de dents i una sensació intensa de fred, que generalment és produït per una emoció, per un accés de febre o pel fred.

Tinc esgarrifances: em penso que tinc febre.

Davant aquell espectacle horrible, tothom va sentir una esgarrifança.

Etimologia

D’esgarrifar, ‘horripilar-se, esborronar-se, estremir-se de fred’; d’etimologia incerta; tenint en compte les variants escarrufar/escarrufí, escarrifar/escarrifet, possiblement es tracta d’una alteració d’escalufrí, escalifred, variants de calfred.

Usos

  • 25 d’abril de 1937  Entro amb tota la recança a la biblioteca: el dia no pot ésser més bell, un ja no sent ni la més petita esgarrifança de fred dintre el cos, la calor tampoc la sentim, tot és bonança. El jardí del Pere Vila no pot estar més bell del que està, tots els rosers curulls de roses, n’hi ha una… no us la descriuré perquè no us sabria dir com de bonica era, jo he estat mitja hora al seu davant contemplant-la. Un llibre a les mans és una cosa molt bonica, però per ventura no és bonic també estar-se amb les mans plegades contemplant el sol, el cel i les flors?

    Les bibliotecàries. Diari de la Biblioteca Popular Pere Vila 1933-1939 (Barcelona: Morsa, 2015), pàg. 103
  • El foc del far de Roses crema llunyà i moribund a flor d’aigua. Quan la forta sotragada de la corda posa el bot en moviment, el xoc de la glopada d’aire que m’arriba em dóna una esgarrifança de fred. Hermós, que té el timó a la mà i un caliquenyo a la boca i sembla l’home més feliç del món —porta la gorra sobre l’orella—, constata la mala cara que faig.

    Josep Pla, Bodegó amb peixos (1950)

Tema de la setmana

En l’etimologia de capritx divendres vèiem que un dels significats de capriccio en italià antic era ‘esgarrifança de fred’, i Esteve Grau de Barcelona ens pregunta: i l’etimologia d’esgarrifança? Amb el sufix -ança (del llatí -antia, que significa ‘acció i efecte de’) podem formar molts mots (com ara frisança, remembrança o recança); aquesta setmana en veurem uns quants.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “esgarrifança”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

capritxenyorança