Enigmot XIV: desllorigador

XIV concurs ‘Cada dia un mot’

ESPECIAL MOT NÚM. 3.000

 

 

Benvinguts, passeu, passeu…

La setmana passada vam passar dels 24.000 subscriptors i ens acostem ràpidament a la fita dels 25.000 (com suggereix Antoni Tudurí Gibeli, de Maó, després d’haver engrescat més de 24.000 subscriptors, «si n’aportem un de nou cada subscriptor, prest arribarem als 50.000!»). Gràcies a tots els qui col·laboreu a difondre ‘Cada dia un mot’ entre els vostres contactes (i gràcies també a VilaWeb per fer-se’n ressò).

També vam arribar al mot número 3.000 d’ençà que vam començar a fer rodar mots al març del 1999. Per celebrar-ho, en lloc d’explicitar el tema que aplegava els mots enviats durant la setmana, com fem habitualment, us demanàvem que fóssiu vosaltres qui en traguéssiu l’entrellat.

Els cinc mots que havíem enviat eren empenta, sortirsen, deler, engrescar i fita. El repte, com hem plantejat altres vegades, consistia a descobrir quin era el tema de la setmana, però a diferència d’altres enigmes aquesta setmana no hi havia cap mot que no encaixés amb els altres; tots eren bons. Aquí trobareu les bases completes del concurs.

Hem d’admetre que semblava fàcil, però potser no ho era tant (com bé diu Georgina Barberan, de Barcelona: «Que fàcil sembla el tema quan ens el dieu cada dilluns i que difícil quan l’hem de descobrir nosaltres!»). Quan triàvem els mots teníem clar quins hi encaixaven i quins no, però quan vam acabar la tria no vam saber com formular clarament el tema. És per aquesta ineptitud nostra que us vam demanar el vostre parer… i ja us avancem, doncs, que considerem correctes totes les respostes rebudes! (fins i tot les que són clarament incorrectes o les que volen embolicar la troca en lloc de desembullar-la).

La resposta més popular (55 de les 129 rebudes), i és que sembla que molta gent no té altre deler al cap, és la que relacionava la sèrie de mots amb la independència de Catalunya. Per arribar a aquesta conclusió calia una certa fantasia i dots per a bastir metàfores agosarades, perquè per la mateixa regla de tres podríem agafar els cinc mots i sentir-los en el proper discurs del rei d’Espanya (per cert que la Glòria Junquera, de Barcelona, suggereix que el tema és «perseguidors de quimeres»). De fet, en Carles Martí de Castelldefels observa que tots cinc mots són candidats a aparèixer en declaracions de polítics (de qualsevol color i pelatge). Potser sí: preneu-ne nota, escriptors de discursos. De res.

Una segona resposta també força concorreguda té a veure amb la crisi i amb idees o receptes per sortir-ne. N’hi ha que filen una mica més prim i parlen d’emprenedoria i actituds positives. Els primers que van intuir que la cosa anava per aquí van ser Josep M. Aloy, de Manresa, que ja el mateix dilluns (quan només n’havíem enviat un, empenta), va suggerir que el tema podia ser «mots que ajuden o estimulen a fer alguna cosa», i Joan-Lluís Sebastian, de Ceret (Rosselló) («fer un pas endavant»). El mateix dilluns Núria Ruiz, de Tarragona, deia que el tema era «valentia, valor, decisió»; Ascensió Olart Soler, de Terrassa, Miquel Saumell, de Barcelona, i Kateri Bertran, de Sant Just Desvern, suggerien el tema de l’«esforç», i Núria Alsina, de Girona, era la primera a introduir un terme important: «la capacitat humana per crear, inventar, emprendre, imaginar…». D’això se’n diu predicar amb l’exemple.

Iniciativa, emprenedoria, entusiasme (que prové del grec énthous, inspirat pels déus o estar habitat per un déu: déu n’hi do), assoliment d’objectius, voluntat, motivació, repte, càrrega positiva, èxit, lideratge, il·lusió, afany, esperit de superació, optimisme… Sembla el catàleg d’una col·lecció de llibres d’autoajuda! Un missatge de l’Arnau Pons resumeix a la seva manera aquest possible tema: «Són cinc mots que farem bé d’incloure al nostre currículum o en una entrevista de feina si volem obtenir el lloc de treball que busquem». Com deia Pere Calders, «l’optimisme resol situacions i, en canvi, el pessimisme no n’ha resolt mai cap de les que jo he vist». Doncs ja ho sabem.

Altres subscriptors ens han volgut ensabonar i han relacionat el tema de l’esforç i l’assoliment d’objectius amb ‘Cada dia un mot’: és a dir, que el tema era RodaMots mateix! Potser sí… gràcies per haver-hi pensat i pels vostres elogis ditiràmbics.

Com dèiem més amunt, per una vegada i sense que això estableixi un precedent, hem donat totes les respostes per bones i per tant tots els participants han entrat en el sorteig. Assignat un número a cada resposta rebuda, l’atzar ha volgut que els guanyadors hagin estat Judith Alarcón Bardera, de Barcelona, Núria Riera, d’Olesa de Montserrat (Baix Llobregat) i Ramon Sales i Sebastià, del barri de Guinardó de Barcelona. L’enhorabona!

Tot això que dèiem de l’entusiasme i la iniciativa no és pas cap vol de coloms. Vet aquí una tria de l’enginy d’uns quants subscriptors que han provat de confegir una frase amb els cinc mots enviats:

Ordenats:
«Ens fa falta empenta per sortir-nos-en, i deler per engrescar-nos, per assolir la nostra fita.» (Maria Ferrer, de Sant Joan de les Abadesses, Ripollès)
«Catalunya té empenta, vol sortir-se’n, hi posa deler, està engrescada i té una fita molt clara.» (Montserrat Lloret, de Barcelona)

En ordre invers:
«La independència és una fita que engresca molts catalans amb deler, però per a sortir-nos-en ens caldrà força empenta.» (Carles Padrós Sallés, de Terrassa)

Desordenats:
«Hem d’estar engrescats per resistir els entrebancs que ens posaran, i delerosos per aconseguir aquesta fita. Ens en sortirem si tenim l’empenta necessària.» (Àngel Burniol, de Manresa: amb el mèrit afegit d’haver enviat el seu missatge dijous a la tarda, abans que haguéssim fet rodar el mot fita, divendres: dots premonitòries?).
[Els 3.000 mots:] «Engrescar-se i amb una empenta i molt deler sortir-se’n i aconseguir la fita.» (Oriol Sauleda Regada, de Sant Pol de Mar, Maresme)
«La fita ens engresca i pensem amb deler que ja només ens falta una empenta per sortir-nos-en.» (Coral Romà i Garcia, de Barcelona)
«És una fita, per aconseguir-la cal engrescar molta gent, desitjar-la amb deler i tenir empenta per sortir-se’n.» (Àngel Berna, de l’Eliana, Camp de Túria)
«Davant del deler amb el qual ens heu engrescat per arribar a aquesta fita, finalment em dono l’empenta per participar encara que no pugui sortir-me’n, perquè no sé quin és el tema que aplega tots els mots, com no sigui la il·lusió o l’entusiasme.» (Anna Pérez Triviño, de Cardona, Bages)

Per acabar, recordeu que hem llegit totes les respostes amb molt d’interès i que us agraïm la participació entusiasta. Un agraïment també a les editorials Bromera, Proa i Viena, que han tingut la gentilesa de donar-nos els llibres per als premis.

Fins al proper enigma!

Jordi Palou
El Montmell (Baix Penedès), 24 / setembre / 2012

Els cinc mots del concurs
http://rodamots.cat/2012/?w=38

Bases de participació
http://rodamots.cat/escreix/enigmot-setembre-2012-bases/

Cada dia un mot
http://rodamots.cat/