engrescar v

Definició

1  Incitar, excitar a fer alguna cosa.

El vam engrescar a venir a l’excursió.

Ens vam engrescar a muntar un equip de futbol per participar en el campionat.

2  Desvetllar l’entusiasme, el desig.

No entenc com el futbol pot engrescar tant la gent.

Aquella xicota l’ha sabut engrescar.

Etimologia

De gresca, antigament greesca, ‘joc antic afectat per esvalots i baralles’, del llatí graecisca, femení de graeciscus, ‘propi dels grecs’, per al·lusió a la fama de llicenciosos i esbatussaires que tingueren els grecs, des de la República romana i des de les Croades.

Usos

  • I tot anava així, amb maldecaps petits, fins que va venir la república i en Quimet se’m va engrescar i anava pels carrers cridant i fent voleiar una bandera que mai no vaig poder saber d’on l’havia treta. Encara em recordo d’aquell aire fresc, un aire, cada vegada que me’n recordo, que no l’he pogut sentir mai més.

    Mercè Rodoreda, La plaça del Diamant (1962)
  • A poc a poc, va deixar enrere el punt sense retorn. Allò que més temia en deixar de treballar, que després d’un curt període d’apassionament el projecte que tenia al cap el deixés d’interessar, o que li semblés banal, no es va produir. Al contrari, com més anava, més s’hi engrescava i més convençut se’n sentia.

    Carles Casajuana, L’últim home que parlava català (Barcelona: Planeta, 2009)

Tema de la setmana

Quin és el tema que aplega els mots que enviem aquesta setmana? Podeu enviar la resposta a mots@rodamots.com; entre els subscriptors que l’encertin sortejarem tres lots de tres llibres cadascun. Vegeu les bases completes per participar-hi a l’enllaç. 

Enllaços

L'escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

delerfita